O nas

Fundacja na Rzecz Rozwoju Audiodeskrypcji KATARYNKA, powstała w 2010 roku, aby propagować tę technikę na Dolnym Śląsku oraz w całej Polsce. Chcemy wyjść naprzeciw osobom niewidomym i poprzez swoją działalność umożliwić ludziom z dysfunkcją wzroku odbieranie sztuk wizualnych i audiowizualnych takich jak teatr, kino, malarstwo, a także ułatwić poruszanie się po przestrzeni publicznej, poprzez tworzenie audioprzewodników. Do tej pory przystosowaliśmy do potrzeb osób niewidomych wiele filmów i spektakli, które były prezentowane w kinach i teatrach w całej Polsce. Współorganizujemy także wystawy sztuk pięknych z audiodeskrypcją.

Współpracujemy z różnymi organizacjami i instytucjami z całego kraju. Zajmujemy się także audiodeskrypcją na stadionach. Przystosowujemy do potrzeb niewidomych wydarzenia sportowe, głównie mecze piłki nożnej, we Wrocławiu oraz na stadionie Legii Warszawa. Dzięki współpracy m.in. z NC+ tworzymy także audiodeskrypcje do wydarzeń sportowych transmitowanych przez stacje telewizyjne.

20170208_144034Ludzie fundacji to profesjonalni audiodeskryptorzy, którzy swoje umiejętności nabywali na szkoleniach organizowanych przez Katedrę UNESCO UJ oraz przez czeskie stowarzyszenie APOGEUM. Dodatkowo dysponujemy bazą zawodowych lektorów i osób zajmujących się montażem dźwięku, dzięki czemu możemy wykonywać audiodeskrypcję kompleksowo i profesjonalnie. Posiadamy odpowiednie zaplecze techniczne, m.in. studia nagrań, przekaźniki radiowe umożliwiające nadawanie audiodeskrypcji na dużych obiektach oraz programy do montażu dźwięku i obrazu.

Członkowie fundacji dysponują także wiedzą merytoryczną na temat audiodeskrypcji, którą chcą przekazywać wszystkim zainteresowanym. Prowadzimy szkolenia i prelekcje po to, aby audiodeskrypcja stała się w naszym kraju zjawiskiem powszechnym, a tym samym by sztuki wizualne, wydarzenia sportowe i inne, mogły być odbierane przez osoby niewidome i słabowidzące. Fundacja włącza się też w duże projekty mające na celu m.in. aktywizację zawodową osób niewidomych z Dolnego Śląska oraz w międzynarodowe działania upowszechniające tę technikę.

Największym projektem Fundacji jest ADAPTER.PL – portal filmowy dla osób niewidomych i niesłyszących. To pierwszy w Polsce i jeden z niewielu na świecie portali vod z filmami dostosowanymi dla widzów z dysfunkcją wzroku i słuchu. Portal działa od 2014 roku i gromadzi ponad 40 tysięcy widzów. Obecnie prezentuje 150 polskich filmów z audiodeskrypcją i napisami. Korzystanie z portalu jest bezpłatne, nie ma potrzeby logowania. ADAPTER.PL został doceniony m.in. przez Polski Instytut Sztuki Filmowej i został laureatem 9. edycji Nagród PISF, jedynych polskich nagród za znaczące osiągnięcia w upowszechnianiu i promocji polskiego kina. ADAPTER otrzymał statuetkę w kategorii „Portal internetowy/blog o tematyce filmowej”, która została wręczona podczas na gali podczas 41. Festiwalu Filmowego w Gdyni we wrześniu 2016 roku.

Mamy nadzieję, że wszystkie nasze przedsięwzięcia wniosą sporo dobrego w świat osób z dysfunkcją wzroku i przyczynią się do rozwoju  audiodeskrypcji w Polsce.

9_gala_nagrod_pisf_20160920-DSC_8139_fot_mkulakowski_pisf