Mecze reprezentacji w piłce nożnej także dostępne dla osób z niepełnosprawnościami

Z radością informujemy, że od września 2018 dzięki współpracy pomiędzy Polskim Związkiem Piłki Nożnej, Federacją Kibiców Niepełnosprawnych i Fundacją Katarynka mecze piłki nożnej będą dostępne dla osób z różnymi niepełnosprawnościami! Wprowadzono system sprzedaży Easy Access oraz komentarz audiodeskrypcyjny dla osób niewidomych podczas WSZYSTKICH meczów reprezentacji.

– Bardzo poważnie traktujemy kwestie uczestnictwa osób z niepełnosprawnościami na meczach rozgrywanych w Polsce. Chcemy aby było ich jak najwięcej. Możecie zawsze liczyć na naszą pomoc, jeśli tylko będzie ona możliwa – powiedział Zbigniew Boniek, prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej.

Easy Access (czyli “łatwy dostęp”) polega na dystrybucji biletów na miejsca, do których łatwy dostęp będą miały nie tylko osoby z niepełnosprawnością ruchową poruszające się na wózku, ale także wspomagający się kulami, chodzikiem, ludzie z dysfunkcją wzroku czy słuchu oraz z niepełnosprawnością intelektualną. Zwykle są to miejsca w bezpośrednim sąsiedztwie „kopert” dedykowanych osobom poruszającym się na wózkach.

Dodatkowym wsparciem dla kibiców z dysfunkcją wzroku będzie komentarz audiodeskrypcyjny dostępny podczas wszystkich meczów reprezentacji rozgrywanych na terenie naszego kraju. Kilka dni temu podpisana została umowa pomiędzy Fundacją Katarynka a PZPN. Do niedawna tego typu usługa dostępna była wyłącznie na PGE Narodowym. Od tego roku ciężar finansowania wziął na siebie związek, dzięki czemu już nie na wybranym, ale na każdym meczu osoby niewidome i niedowidzące będą miały szansę skorzystać z profesjonalnego wsparcia realizowanego przez “Katarynkę”.

Audiodeskrypcja jest niezwykle popularna nie tylko w świecie kultury, ale także w sporcie. Nasza fundacja od wielu lat realizuje regularne usługi wsparcia dla osób z dysfunkcją wzroku na meczach piłki nożnej, szczególnie tych rozgrywanych we Wrocławiu. Z wielką radością przyjęliśmy fakt, że prezes Zbigniew Boniek jest zainteresowany uruchomieniem audiodeskrypcji podczas wszystkich meczów reprezentacji Polski – mówił Mariusz Trzeciakiewicz, prezes Fundacji Katarynka.

/źródło: www.laczynaspilka.pl/