III edycja warsztatów z audiodeskrypcji!

Ze względu na rosnące zainteresowanie i coraz większe zapotrzebowanie na dostępność filmów i multimediów, zapraszamy na kolejną edycję warsztatów z zakresu tworzenia audiodeskrypcji filmowej i telewizyjnej.

Warsztaty będą miały charakter wykładów połączonych z ćwiczeniami praktycznymi. Wprowadzą uczestników w tematykę audiodeskrypcji oraz nauczą podstawowych zasad jej tworzenia. Ważnymi punktami merytorycznymi zajęć będą również: prezentacja światowych, europejskich i polskich standardów audiodeskrypcji oraz rozwiązań w dziedzinie udostępniania kultury osobom niewidomym i słabowidzącym. Istotnym elementem będzie też prezentacja działań na rzecz promocji audiodeskrypcji.

Warsztaty odbędą się w dniach: 18-19 lutego 2017 roku, w siedzibie Fundacji Katarynka, we Wrocławiu przy ul. Grabiszyńskiej 241 E.

Szkolenia organizowane są w trybie weekendowym, a ich przeprowadzenie uzależnione jest od zebrania się odpowiedniej liczby chętnych.

Temat najbliższych warsztatów to: Audiodeskrypcja filmowa i telewizyjna

W czasie zajęć poznają Państwo techniki tworzenia audiodeskrypcji oraz samodzielnych skryptów z opisami do filmów, seriali, programów telewizyjnych oraz reklam i produkcji krótkometrażowych. Uczestnicy będą mieli okazję od kuchni zobaczyć proces pisania i wdrażania audiodeskrypcji do produkcji audiowizualnych.

Warsztaty poprowadzą doświadczeni audiodeskryptorzy z fundacji Katarynka.

Na warsztaty zapraszamy: polonistów, tyflopedagogów, redaktorów, dziennikarzy, nauczycieli akademickich, tłumaczy audiowizualnych, twórców filmowych, humanistów i wszystkich zainteresowanych tą tematyką.

Cena dwudniowego szkolenia to 450 zł od osoby.

Zapisy przyjmowane są pod adresem: fundacja.katarynka@gmail.com
Tel. kontaktowe: Justyna Mańkowska:507 095 834, Ewa Romanowska: 661 027 914