„Historia w ożywionych obrazach. Polska Niepodległa” z dostosowaniem na Adapterze!

Z radością informujemy, że na portalu ADAPTER udostępniliśmy 10 ekranizacji wybitnych dzieł sztuki z dostosowaniem audiodeskrypcji, napisów i tłumaczenia migowego z cyklu „Historia w ożywionych obrazach. Polska Niepodległa”. Cykl przedstawia wydarzenia oraz postacie związane z dążeniami do odzyskania przez Polskę niepodległości. Dzięki pracy wybitnych twórców na ekranie ożywają m.in.: Tadeusz Rejtan, Tadeusz Kościuszko, Emilia Plater, żołnierze spod Olszynki Grochowskiej, bohaterowie Powstania Styczniowego, szwoleżerowie z czasów Księstwa Warszawskiego, rewolucjoniści z 1905 roku, a także Józef Piłsudski na czele podległych mu oddziałów strzeleckich, które dały początek Legionom.

Filmy wyprodukowane zostały przez Wytwórnię Filmów Dokumentalnych i Fabularnych i sfinansowane ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu Wieloletniego „Niepodległa” na lata 2017–2021. Nasza Fundacja przygotowała dostosowania filmów w ramach projektu „ADAPTER. Historyczna edukacja filmowa dla niewidomych i niesłyszących” dofinansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu Wieloletniego „Niepodległa” na lata 2017–2021. Partnerem projektu jest WFDiF, Fundacja Fonis i Centrum Historii Zajezdnia we Wrocławiu.

Zapraszamy wszystkich do włączenia się w obchody 100-lecia odzyskania niepodległości na ADAPTERZE!