Centrum Nauki EXPERYMENT. Dostępne również z audiodeskrypcją.

Hydro-Świat, Drzewo Życia, Niewidoczne Siły, czy Wynalazki Leonarda da Vinci – to tylko niektóre z tematycznych wystaw, jakie zobaczyć można w Centrum Nauki Experyment w Gdyni. Kilka tygodni temu uruchomiona została zupełnie nowa wystawa – Kierunek Zdrowie – i jest to tym lepsza wiadomość, że jest to wystawa z audiodeskrypcją. Autorzy wystawy stworzyli aż 18 interaktywnych stanowisk, a opisy przygotowane przez Fundację Katarynka ułatwiają korzystanie z nich przez osoby z dysfunkcjami wzroku. Zwiedzający poznają tu, jak działa ludzki organizm, co jest dla niego dobre, a co szkodliwe. Jak dbać o kondycję i dobrą formę, by jak najdłużej cieszyć się zdrowiem. Można tu sprawdzić, jak wygląda prowadzenie samochodu po spożyciu alkoholu, przetrenować wzywanie pomocy w sytuacji zagrożenia, a nawet nauczyć się samodzielnie udzielać pierwszej pomocy. To wszystko na nowoczesnych automatach, fantomach i modelach ludzkiego ciała. Gorąco polecamy. Jeśli będziecie kiedyś w pobliżu, w czasie wakacji nad morzem czy podczas wypadu na długi majowy weekend – wejdźcie tam koniecznie.