Adapter w szkole – II edycja projektu trwa!

Zapraszamy do udziału w trwającej II edycji projektu „ADAPTER w szkole”. To wyjątkowy projekt, który dzięki audiodeskrypcji i napisom wspiera nauczanie uczniów z dysfunkcjami słuchu i wzroku, a także otwiera nowe możliwości przed tymi, którzy szukają ciekawych wyzwań w pracy pedagogicznej.

W pierwszej edycji naszego projektu wzięło udział kilkanaście szkół z całej Polski. Były to zarówno specjalne ośrodki szkolno-wychowawcze, jak i szkoły masowe i integracyjne. Pracując nad kolejną częścią projektu, wzięliśmy pod uwagę informacje zwrotne otrzymane od nauczycielek i nauczycieli korzystających z ADAPTERA. Nasza propozycja jest wyjściem naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom pedagogów.

ADAPTER oferuje:
– bezpłatny dostęp online do filmów z audiodeskrypcją i napisami;
– fotosy, słownik pojęć filmowych, opisy postaci aktorów i inne multimedialne materiały filmoznawcze z audiodeskrypcją i napisami,
– scenariusze lekcji filmowych do wykorzystania na języku polskim;
– warsztaty z audiodeskrypcji i napisów dla uczniów przeprowadzane w szkołach przez naszych ekspertów.
Materiały edukacyjne dostępne są nieodpłatnie na stronie www.adapter.pl

Na stronie www.adapter.pl znajdują się adaptacje filmowe lektur szkolnych, z których można korzystać podczas prowadzenia zarówno zajęć polonistycznych jak i filmowych. Są to m.in.: Akademia Pan Kleksa cz.1 i cz.2, Szatan z siódmej klasy, Pan Samochodzik i niesamowity dwór, W pustyni i w puszczy, Latające maszyny i Pan Samochodzik, Magiczne drzewo, Krzyżacy, Przyjaciel wesołego diabła, Pan Tadeusz, Test Pilota Pirxa oraz Podróże Pana Kleksa, Gwiazda Kopernika, Dziewczyna i chłopak, Pianista, Ziemia obiecana, Lawa, Panna Nikt, Potop Redivivus, Wesele, Pan Wołodyjowski cz.1, Pan Wołodyjowski cz.2.

Proponujemy także filmy przydatne w edukacji przyrodniczej – cykl Poznaj swoją naturę: Ptasi raj, Żubry z poligonu, Bieszczadzkie tropy, Ssaki morskich fal.

Zakres przeprowadzonej lekcji zależy od nauczyciela. Wybór filmów i scenariuszy lekcyjnych pozostawiamy pedagogom. Zajmujemy się jedynie rozpowszechnianiem przydatnych materiałów filmowych, fotograficznych i dźwiękowych, które mogą stać się doskonałymi pomocami dydaktycznymi na lekcjach.

Projekt dofinansowano ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Dofinansowano ze środków PFRON.

Zapraszamy do kontaktu z Fundacją i do korzystania z portalu www.adapter.pl