Adapter – kino bez barier. „Pokot” z audiodeskrypcją i napisami

Zapraszamy na pokaz filmu w Kinie Nowe Horyzonty w ramach cyklu „Adapter – kino bez barier”. W październiku będzie to film „Pokot”, dramat w reżyserii Agnieszki Holland i Kasi Adamik, na podstawie powieści Olgi Tokarczuk.
Niedziela, 22.10.2017, godz. 16.00, Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19-21, Wrocław.
Bilety w cenie 6 zł. Bilety można rezerwować przez Fundację KATARYNKA pod adresem: fundacja.katarynka@gmail.com albo zakupić w kasie kina lub przez stronę www.kinonh.pl
W celu odsłuchania audiodeskrypcji udostępniamy radio ze słuchawkami. Można przynieść też własny telefon z radiem i słuchawkami. Radio prosimy ustawić na częstotliwość 97 Fm.

O FILMIE:
Główną bohaterką filmu jest emerytowana inżynierka Janina Duszejko, z zamiłowania astrolożka i wegetarianka. Kobieta mieszka w małej sudeckiej wsi. Pewnej śnieżnej, zimowej nocy odnajduje ciało martwego sąsiada-kłusownika. Okoliczności śmierci mężczyzny są niezwykle tajemnicze. Jedyne ślady wokół jego domu to ślady saren… Z czasem pojawiają się kolejne zwłoki lokalnych osobistości. Wszyscy zabici byli myśliwymi. Duszejko widząc niemoc policji, rozpoczyna prywatne śledztwo.
/www.filmpolski.pl/

ADAPTER – kino bez barier:
Fundacja KATARYNKA i Kino Nowe Horyzonty zapraszają na cykliczne pokazy filmowe z audiodeskrypcją i napisami dla niesłyszących. Filmy można oglądać co miesiąc, w niedzielę o godz. 16.00.
Adapter to nasz głos w debacie nad dostępnością kultury dla osób z niepełnosprawnościami. Ideą pokazów jest integracja osób pełnosprawnych z osobami z niepełnosprawnościami, młodych z seniorami. Adapter to pokazy ponad granicami, gdzie wszyscy możemy poznawać współczesne kino. Audiodeskrypcja seansów jest dostępna na słuchawkach dla tych osób, które tego potrzebują. Osoby niesłyszące mają możliwość czytania napisów. Dla wszystkich cena biletu jest dla taka sama – 6 zł.

Partnerzy: Kino Nowe Horyzonty, Fundacja Katarynka, Fundacja Kultury Bez Barier.

Projekt dofinansowano ze środków PFRON w dyspozycji MOPS. Mecenas: Bank Zachodni WBK.