ADAPTER – kino bez barier. Pokaz filmu „Historia Marii”

Zapraszamy na kolejną odsłonę cyklu „ADAPTER – kino bez barier”. Nowy rok rozpoczynamy niezwykłym filmem pt.: „Historia Marii”.

Niedziela, 22.01.2017r., godz. 16:00, Kino Nowe Horyzonty, ul. K. Wielkiego 19, Wrocław
FILM: „Historia Marii”, reż. Jean-Pierre Amèris

Bilety w cenie 6 zł i 0 zł/ osobę. Bilety prosimy rezerwować przez stronę www kina lub przez fundację.
Dla grup zorganizowanych przewidziane są też darmowe bilety, rezerwacja mailowa do 17.01.2017: fundacja.katarynka@gmail.com
W celu odsłuchania audiodeskrypcji udostępniamy radio ze słuchawkami. Można przynieść też własny telefon z radiem i słuchawkami. Radio prosimy ustawić na częstotliwość 97 Fm.

Partnerzy: Kino Nowe Horyzonty

O FILMIE: „Historia Marii” to oparty na faktach poruszający filmowy portret głuchej i niewidomej od urodzenia Marie Heurtin, żyjącej we Francji pod koniec XIX wieku. Jej przypadek stał się głośny dzięki francuskiemu profesorowi Louisowi Arnouldowi, który w 1910 roku opublikował obszerne stadium na jej temat, zatytułowane Ames en prison (przetłumaczone na angielski jako „Imprisoned Souls”/”Uwięzione dusze”). Książka bardzo szybko zyskała popularność, miała wiele wydań i przetłumaczono ją na kilka języków. W filmie „Historia Marii” rolę niepełnosprawnej Marie zagrała niesłysząca, debiutująca na ekranie Ariana Rivoire – młoda dziewczyna, spotkana przez reżysera w instytucie dla osób niedosłyszących, z którym współpracował on podczas zbierania materiałów do filmu. Rolę Siostry Małgorzaty zagrała z kolei Isabelle Carré, która wystąpiła w innym filmie reżysera „Romantics Anonymous” i nagrodzona została w 2003 roku nagrodą Césara dla Najlepszej Aktorki za rolę w filmie „Beautiful Memories”. /www.kondrat-media.pl/